AVB Examen

Het AVB examen: Algemene Voertuigbeheersing

Het AVB examen, ook bekend als het examen Algemene Voertuigbeheersing, is een belangrijk onderdeel van het proces om je motorrijbewijs te behalen. Tijdens dit examen worden je vaardigheden op het gebied van motorbeheersing getest in verschillende manoeuvres en situaties.

Doel van het AVB-examen

Het doel van het AVB examen is om te beoordelen of je als motorrijder de voertuigbeheersing onder de knie hebt. Je wordt getest op je vermogen om de motor te controleren in verschillende omstandigheden, zoals langzaam rijden, slalommen, stoppen en wegrijden, en het maken van bochten.

Onderdelen van het AVB examen

Het AVB-examen bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder:

1.⁠ ⁠Langzame slalom: Hierbij moet je op een smal parcours zigzaggen tussen pionnen door, waarbij je je evenwicht en controle over de motor moet behouden.

2.⁠ ⁠Snelle slalom: Dit onderdeel vereist dat je op hogere snelheid zigzagt tussen pionnen door, waarbij je je behendigheid en reactievermogen moet tonen.

3.⁠ ⁠Uitwijken: Je moet snel en veilig kunnen uitwijken voor een obstakel door je motor snel van richting te veranderen zonder de controle te verliezen.

4.⁠ ⁠Precisiestop: Bij dit onderdeel moet je vanaf een bepaalde snelheid zo precies mogelijk tot stilstand komen binnen een afgebakend gebied.

5.⁠ ⁠Denkbeeldige acht: Je moet een denkbeeldige acht rijden, waarbij je je stuurtechniek en balans moet laten zien.

6.⁠ ⁠Stapvoets rijden: Hierbij moet je met een lage snelheid en zonder je voeten aan de grond te zetten een rechte lijn volgen.

Voorbereiding op het AVB-examen

Om succesvol te zijn tijdens het AVB-examen is een goede voorbereiding essentieel. Dit omvat het volgen van motorrijlessen bij een erkende rijschool, waar je de nodige vaardigheden en technieken leert om het examen met vertrouwen tegemoet te treden. Daarnaast is het belangrijk om voldoende te oefenen op een oefenterrein onder begeleiding van een instructeur, zodat je comfortabel wordt met de verschillende manoeuvres.

Het AVB-examen afleggen

Het AVB-examen wordt afgenomen op een afgesloten oefenterrein onder toezicht van een examinator. Tijdens het examen moet je de verschillende manoeuvres uitvoeren volgens de instructies van de examinator. Het is belangrijk om rustig en geconcentreerd te blijven en de technieken toe te passen die je hebt geleerd tijdens je lessen.